HTML

Ígéret(ek) földje

Közéletről, politikáról, vallásról, bulvárról hol viccesen, hol komolyan.

Friss topikok

Linkblog

I.K. 3.0. - avagy király vagy, István!

2013.08.21. 19:26 BaSa

Tegnap volt szerencsém végignézni az István, a király című rockopera felújított változatát Alföldi Róbert újraértelmezésében. Sokan sokféleképpen írták le róla a véleményüket már a tv felvétel bemutatása óta eltelt fél napban is, és bár jelentős részük eléggé negatív vélemény, mégis azt gondolom, hogy ha ilyen rövid idő alatt ekkora viharokat kavart az előadás, akkor bizonyos tekintetben máris elérte a célját. Tudjuk, hogy Alföldi sohasem volt a "klasszikus" értelmezések híve, még klasszikusnak számító darabok rendezésekor sem, így már előre sejteni (és a főpróbáról nyilvánosságra került képek és kritikák alapján tudni) lehetett, hogy itt is lesznek sokakat megbotránkoztató, egészen formabontó újdonságok. 

1. Nyitány

Az előadás kezdetén rögtön felsorakozik a színpadon az összes szereplő, ami egy afféle "fordított tapsrendként" is felfogható, különösen mivel a koreográfia miatt ez a végén elmarad, aki látta, az tudja, hogy miért, aki nem, annak majd a végén elárulom. Valamiféle udvari bál kezdődik, és első (szerintem) zseniális felismerés, hogy mivel Géza fejedelem temetése úgyis csak később következik, így itt még ő maga is jelen van nagyon is élő és hangsúlyos szereplőként. Mint ahogy jelen van az összes táncos (akkor még egységes, megosztottságtól mentes magyar nép), és mivel nyilvánvalóan a rokonsághoz tartozik, így maga Koppány is. Rövid bevezető (ahogy a darabban szintén feltűnő Nagy Feró mondta egy régi-régi koncerten: "ideiglenes ihaj-csuhaj") után máris érezhető a feszültség, Koppány külön vonul az ünneplő tömegtől, látszik hogy ezzel a fickóval még bajok lesznek.

Az első dal után egyből reklám blokk. Oké, hogy az RTL Klub kereskedelmi csatorna, de nem várhattak volna egy olyan részig, amire legalább rá lehetett volna fogni, hogy ha felvonásokra osztanánk a darabot, akkor itt lenne az első felvonás vége?

2. Te kit választanál?

Ha már Géza él ugyan, de már elég idős ember, természetesen felmerül a trónutódlás kérdése. Elméletileg Koppány már felesküdött Istvánra, de látszik, hogy csak színlelt, Asztrik el is kezdi emlékeztetni az egybegyűlteket a problémára. sajnos a darab első gyengeségeként az őt játszó László Zsoltnak kezdetben kifejezetten erőtlen a hangja, különösen egy olyan főpaphoz képest, aki azért elvileg hozzászokott, hogy jelentősebb gyülekezet előtt beszéljen. A "Valakinek holnap le kell tépni magáról a láncot" sornál Koppány rögtön közbe is szól, hiába na, látszik, hogy balhés a srác.Itt még Géza tekintélye végül visszavonulásra készteti Koppányt, de tudjuk, hogy nem ez volt az utolsó szava.

3. Töltsd el szívünk fényesség

Megérkeznek a hittérítők. A nép riadtan odébb fut, nem igazán tudják, hogy mi következik. Pedig "csak" annyi, hogy hamarosan királyi esküvőre kerül sor, ahhoz pedig szükség van egy bajor királyi menyasszonyra, aki ugyan még eléggé töri a magyart (csak a nyelvet, nem a népet), de legalább a német-magyar barátság jegyében, egy német fejlesztésű, de már feltehetően magyar gyártmányú luxus Mercin érkezik. István kicsit tanácstalanul néz "bajor Gizire", de az anyja szigorú pillantására engedelmeskedik az illemnek, és udvarias kéznyújtással üdvözli az eddig sosem látott menyasszonyát, aki az "Isten hozta" üdvözlésre egy zavart "Danke"-val válaszol. A fiatalok még mintha Istenhez imádkoznának, hogy add meg nekünk, hogy képesek legyünk beleszeretni a másikba, akit eddig sosem láttunk, de máris kijelölték a hatalmi érdekek, hogy összekössük az életünket, azután pár perccel a menyasszony érkezése után már meg is tartják az esküvőt. Kiderül, hogy a menyasszony nem egyedül érkezett, hozta magával a fél Wermacht-ot, vagy talán a kék sapka alapján ENSZ békefenntartókat, biztos, ami biztos. Igaz, még vagy ezer évvel vagyunk az előtt a fejedelem előtt, aki udvariasan megkérte őket, hogy tankokat azért ne küldjenek, az már legutóbb sem vált be. :-) Mellesleg a Gizellát játszó Radnay Csilla végre az első hang, aki tényleg úgy énekel, ahogy egy ilyen nagyszabású darabban kell, és István szerepében Feke Pál is megmutatja, hogy nem véletlenül játssza már évek óta (igaz eddig más felfogásban) pont ezt a szerepet.

4. Gyarló az ember

A régi mondás szerint ha azt akarjuk, hogy ne lázadjon a nép, adjunk nekik cirkuszt és kenyeret. Az esküvői szertartással a cirkusz megvolt (bár a nagyobb még csak ezután jön), akkor hát következik a kenyér. Hatalmas lakoma kezdődik, ahol megjelenik a 3 magyar főúr (nem pincérek, hanem nemesek), természetesen az elsőnek piros, a másodiknak fehér, a harmadiknak zöld a gallérja. Előadják, amit tapasztalatból sajnos már tudunk, a magyar nép jelentős része sajnos megelégszik azzal, ha tele a bendője, és ha kell, ezért bármikor (majdnem) bármilyen elvet feladnak. Kis idő múlva a buli botrányba fullad, amikor megjelenik Koppány egy karikás ostorral, és megmutatja az NDK-s turistáknak a magyar (mű)betyárvirtust.

5. Nem vagyunk még hozzád méltók

Koppány lánya (a kitűnő Tompos Kátya) arcáról ég a bőr, hogy a faterja nem tud kulturáltan megjelenni egy európai civilizációt idéző bulin (ahol mellesleg 5 perce a magyar főurak úgy zabáltak, mint a disznók), és kétségbeesetten kéri Istent,hogy nézze el nekünk, hogy ezt a civilizációt, vagy mi a búbánatot még gyakorolnunk kell. Közben amolyan szegény rokon módjára guberál egy kicsit, összeszedi a maradékot a többiek után, jól jön az még ezer év múlva, ha kisnyugdíjas lesz. :-) Közben megérkezik Laborc szerepében Szemenyei János, és megpróbálja visszatéríteni az ősi hitre. Több hangja van, mint annak idején ebben a szerepben Nagy Ferőnak, de valahogy más felfogásban is játszik, kicsit még szokatlan, de nem rossz. A "Nem kell olyan Isten" résznél, felrohan az emelvényre  (erkélyre?), és onnan lázítja a népet, a végén Koppány is csatlakozik hozzá. Odalent betoppan Géza fejedelem, és döbbenten nézi, hogy ezzel a néppel még lesz dolgunk "nem kicsi, hanem nagy" mire civilizált népet faragunk belőle. A tekintélyével azért még rendet tesz a nép között, de kifelé menet megissza a maradék borát, aztán összeesik. Úgy tűnik, megmérgezték. Azért furcsa, hogy szinte még össze sem esett, a főpap máris temetni kezdi. Vajon ki is tehette el láb alól? :-) 

6. Géza fejedelem temetése

A nép ősi szokás szerint siratná el a fejedelmet, de amikor bejön az uralkodó család a koporsóval, amit utoljára még a legnagyobb egyetértésben cipel be többek között Koppány és István, a főpap már int a biztonságiaknak, akik fenyegető fellépésükkel helyet csinálnak az új hitű temetési szertartásnak. Az imádságra valahogy megjött Asztrik hangja is.

7. Nincs más út, csak az Isten útja

István megesküszik, hogy folytatja apja életművét, amivel Koppánynál kiborítja a bilit. A rendfenntartók zavartan szaladgálnak, mint a mérgezett egér, amikor a nép fellázad. Végül István előveszi a vitrinből a golyóit, mert közli Koppánnyal, hogy nem fog meghátrálni, ha tényleg le akarja játszani a meccset. Mellesleg most, hogy Vikidál helyett Stohl lett az új Koppány, megdőlt egy történelmi tévhit, most már nem tudjuk meg, hogy is hívták Árpád fejedelem asszonyát. Régen ugye azt hittük, hogy "Árpádné Pehely". :-)

Egyébként idáig bírtam kerülni, de ha már úgyis sokan belekeverték az aktuálpolitikát (nem volt nehéz, ha korhű, mármint a mai korhoz hű jelmezekben került megrendezésre a darab), felmerül a kérdés, hogy a mai politikusok közül melyik István, és melyik Koppány. Szerintem a darab legendává válásához az is sokat hozzátett, hogy az "elmúltharmincévben" valahogy mindig mindegyik oldal magára ismert benne. Szörényi Levente nyilatkozta egyszer, hogy állítólag az eredeti előadás is "csak" azért lett engedélyezve, mert Kádár furcsa módon azt hitte magáról, hogy ő lenne István, ha már a pogányokat szinte csak a rendszere ellen lázadó rockerek játszották. (Most tekintsünk el attól, hogy később Koppányról kiderült, hogy két kapura játszott.)

Ami a mostani előadást illeti, sok kritikus készpénznek vette azt a felfogást, hogy István és köre lenne a Fidesz, a papok minimum a KDNP, a rendfenntartók pedig a TIK... vagy TAK... vagy TEK. (Nem kívánt rész törlendő.) Ezek szerint Koppányék a lázadó liberálisok, egy rendezetlen csürhe, kulturálatlan, mocskos, stb. sőt később, mint látni fogjuk még drogos banda is. Akik persze egy hasonló rendező és főszereplő vezetésével "jogosan" lázadnak fel a "diktatúra" ellen.

De hagy világítsak rá egy másik értelmezésre. Adva van egy olyan vezető, aki ne szépítsük, egy szerencsétlen balfék. Mögötte áll egy rakás talpnyaló, az anyja (vagy bárki más) irányítja a háttérből, mert magától még a popóját se tudja kitörölni, tele van fekete egyenruhás, időnként símaszkos idegen zsoldosokkal, és a hivatalos ideológiával szemben ellentmondást nem tűrő papokkal (ideológusokkal, megmondó emberekkel), akik szerint az EU szkeptikusok forduljanak fel, de legalábbis húzzanak vissza Fél-Ázsiába. Külföldről kapott pénzt, paripát, fegyvert, stb. És vele szemben egy kifejezetten karizmatikus vezető, aki maga mellett tudja a (Magyar) Nemzetet. :-) Vagy legalább a kétharmadát. De a (Matolcsy) sámánnak spanglit szállító trafikosokat biztosan... :-) Ráadásul folyamatosan olyanokat énekel, hogy pl. "Ősi törvényt lábbal nem tiporhat senki" (Nem leszünk gyarmat vazze!) Na ugye, hogy így már egészen más a helyzet? :-)   

8. Adj békét, uram

Na de vissza a darabhoz. Koppány lánya igyekszik lecsillapítani a kér kiskakast, Az előbb még szemetet szedett, ad a környezetvédelemre, most meg kőkemény pacifista, tiszta LMP-s a csaj. :-) És ahogy a nép csatlakozik az énekéhez, szerintem még az 5%-ot is simán eléri, ha bejelentkezik trónkövetelőnek.

9. Üdvóz legyen Géza fia

Géza felkel a sírjából, talán Alföldi is tanult a "Z világháború" sikeréből, vagy a Trabin érkező regősök idézték meg a régi idők szellemét. A 80-as években gyártott kocsiban az akkori kor divatja szerinti öltözékben befut Nagy Feró és Varga Miklós. Ha ezután semmit sem csinálnának, csak felvennének egy jelentősebb összegű gázsit, akkor is sikerük lenne, de ők előadják a régi korok dalait, kivéve talán a Nyolc óra munkát és a Vén Európát. :-) Aztán István anyja rájuk szól, hogy hakninak vége, tessék a kasszához fáradni.

Ha az aktuális értelmezést nézzük, a nagy öregek életükben először játszottak poénból régi elvtársat. Egyrészt tudjuk, hogy ha valaki, akkor ők sosem voltak azok, másrészt most vagy arra céloz a rendező, hogy még mindig nincs ügynöktörvény, és így a régi "jómunkásemberek" megbújnak a kormány köpenye alatt, ameddig rájuk nem szólnak, hogy ez már túl feltűnő, vagy talán a másik értelmezés szerint mindannyian emlékszünk a Farkasházy Teddy féle szárszói találkozóra, ahol hasonlóan jól öltözött öregurak támogatták az új idők új reménységeit olyan formában, hogy közben talán még ők is érezték, hogy ha ezek "így" támogatják őket, azzal többet ártanak, mint használnak.

Közben befut Koppány küldönce, és a főnöke nevében feleségül kéri István anyját. Feleséget nem kap, de egy akkora zakót igen, hogy még 40 kilót felszedhet, mire belefér. Természetesen ez már a civilizált Európa, így egy csapat kigyúrt fekete ruhás előbb szépen sorfalat áll a nézőtér és a küldönc között, hogy ne nagyon lássák a verést, de pechjükre azt már nem tudják kitakarni, amikor egy tiszt az erkélyről célzott lövést ad le a szeme közé. Ez sem SZEMtelenkedik többet. Mintha pár éve láttam volna hasonló híradó részleteket...

10. Abcug Koppány

A Szonda Ipsosnál István vezet, meg is jönnek a talpnyalók szépen sorban. Pedig még nem is ígért nekik semmit István, de majd úgyis behajtják rajta. A lényeg hogy EGYÜTT sikerülni fog. :-) Közben azért bedobnak egy elég "meleg" poént is a koreográfiában, ahogy a szélsőjobbos kritikusok is a rendezővel kapcsolatban.

11. István fiam

István még mindig bizonytalan, furcsa módon neki nem a hatalom kellene, hanem hogy sz országnak jobb legyen. Az anyja felvilágosítja, hogy ehhez bizony előbb győzni kell, ahhoz viszont bárkit be kell fogadni az összefogásba, akár érdekből vagy számításból is. És mivel a nép elég hülye ahhoz, hogy meg lehessen téveszteni, így nem árt, ha mond nekik pár olyat, ami jól hangzik, de úgysem kell betartani. 

12. Unom a politikát

Megjelenik István felesége, és bár még mindig töri a magyart, de erősen nehezményezi, hogy már 9 dallal ezelőtt megvolt az esküvő, de István azóta még csak az államügyekkel foglalkozott, vele nem. Hiába, lehet valami az ősi mondásban, hogy van olyan dolog, amit egy politikus vagy az asszonnyal csinál, vagy az egész országgal. :-) Közben a seregek vezére meg azért morcos, mert már kedve lenne szétcsapni az ellenség között. Mindenesetre abban megegyeznek, hogy unják a politikát. Aztán ehhez csatlakozik még a tánckar nagy része is, végül is valami miatt csak 50% körül van a bizonytalan szavazók aránya. Ők is unják...

13. Fejedelmünk István

Ha már ennyire közeledik a választás, valamit csak kell ígérni a népnek. Egyelőre ugyan csak arról lenne szó, hogy áldozatokat kéne hozni a győzelemért, betartani az "egyház" szabályait, egyébként meg "Éljen a haza, menjetek haza!" De a népnek valamiért tetszik.

14. Oly távol vagy tőlem

István még mindig bizonytalan, hogy alkalmas lesz-e ő a feladatra, de legalább már az asszonnyal közelebb kerülnek egymáshoz. Lehet hogy az országban kicsit nyugisabb időszak következik?

15. Szállj fel szabad madár

Novák Péter eredetileg a Kimnowak együttes énekese, tehát rocksztár. Ha most éppen táltos, akkor is. Tehát lenyom egy gitárszólót, amivel felkonferálja Koppányt. Mert Fidesz nagygyűlésen még sosem láttunk EDDA koncertet, ugye? :-) Másrészt ha ők mégis a másik oldal, akkor lehet, hogy visszasírják az SZDSZ-t? "Szállj fel szabad madár".

16. Te vagy a legszebb álmunk

Rocksztárnak lenni főleg azért jó, mert lehet vele csajozni. Koppánynak egyből hárem... izé három csaj is összejön. Ha lenne még egy negyedik, akkor lehet, hogy mostanra már régen iszlám ország lennénk.

17. Abcug István

Változott a helyzet a 10. dal óta, a Tárkinál Koppány vezet, így most nála jelentkeznek a "bizonytalan" szavazók, akik csak abban biztosak, hogy kéne nekik egy sült galamb és egy aranytojást tojó tyúk.(A többi háziszárnyast meghagyjuk a HírTV-nek.) Azért arra is van tippjük, hogyan kéne megbundázni a "választást". De Koppány elküldi őket a fenébe. Naná, majd hülye lenne csalni, ha kiderül, úgy fellázad a nép, hogy olyat még nem látott, ráadásul itt vannak az EU-s megfigyelők, még ha úgy tűnik is, hogy inkább az ellenféllel szimpatizálnak.

18. Szemtől szemben

Már a sámán is kezdi ezt a bundázós dolgot. Hát nem értenek ezek a szóból? Kétharmadnál minek bundázni? Ha meg nincs kétharmad, akkor úgyis meg van kötve a keze a kormánynak.

19. Áldozatunk fogadjátok

Azt ugye tudjuk, hogy az ősi sámánhitnél szokás volt állatokat áldozni az isteneknek? És hogy akár az ősmagyar, akár az indián táltosok, de még az ógörög Delphoi jósda papnői is úgy jósoltak, hogy transzba estek, amihez szükségük volt némi hallucinogén anyagra, azaz tudatmódosító szerekre? :-) Úgy tűnik, Alföldi annyira unortodox rendező, hogy pont ott ragaszkodik leginkább a történelmi hűséghez, ahol mások a legkevésbé szoktak. Ennek jegyében a sámán előbb elszív egy jó nagy spanglit, aztán Koppány saját kezűleg áldoz fel egy fehér lovat, aminek köszönhetően végül mindenki tocsog a vérben, illetve az annak látszó piros festékben. És bár a sámán a füves cigi ellenére egész jól elvan, a végére kapunk egy kis ízelítőt Stohl Buci vezetési stílusából, ezúttal autó nélkül. :-) Úgy tűnik, Alföldi tényleg meríthetett a "Z világháborúból", mert ha "Koppány" ezzel a fejjel egy ekkora bárddal a kezében végigmegy az utcán, akkor még gyalogosként is garantáltan beviszik. :-) Persze az nem jelent semmit, elsőre még S. Ábel is megúszta.

20. Elkésett a békevágy

Koppány lánya megpróbálja békére inteni az apját, mert megálmodta, hogy ha veszít, akkor "ezek" simán darabokra legózzák. És itt megláthatjuk az elmúlt 30 év legemberibb Koppányát, aki szinte sírva panaszolja el, hogy hiába minden, ő sem akar harcot, de bármit is tesz, nem tud megfelelni az ellenfelei elvárásainak, őt akkor is "pogánynak tartják". Aztán amikor István érkezik a békeajánlattal, neki is elmondja, hogy ne haragudj testvér, már visszacsinálnám, ha lehetne, de sajnos túl messzire mentünk, kicsúsztak a dolgok a kezünkből, így ezt már muszáj lejátszanunk.

21. Véres kardot hoztam

Megkezdődik a harc, Réka kétségbeesetten végignézi, hogy az apja seregét már nem lehet megállítani, de nyilvánvaló az ellenfeleik túlereje. Előbb a keresztekkel felfegyverkezett papok zárják őket körbe, ahogyan a "birodalmi" szabályok sem engedik,hogy az egyes tagok áthágják őket, majd a gyengén felszerelt, kaszákkal harcoló csapatokat legéppuskázzák. Még Istvánéknak is sok ez a látvány, és bár néhányan tapsolni kezdenek a győzelem láttán, István nagyon gyorsan leinti őket. Ha figyelembe vesszük, hogy a valóságban az utolsó működőképes tankunk, kb. 20 méter után állt le, valószínűleg egy hasonló harcban hasonlóak lennének az erőviszonyok. Még szerencse, hogy ez csak egy színdarab, és egyébként is ezer éve játszódik.

22. Gyászba öltözött csillagom

Regősként (vagy szellemként?) visszatér Géza fejedelem, hogy meggyászolja a népét. A holtakat és az életben maradtakat is. Most, hogy a lázadó pogányokkal nincs több gond, a főpap számára szabad a pálya a térítéshez, közben lent Géza még mindig gyászol..

23. Hála néked fejeledelem

Győzelem után szokás szétosztani a zsákmányt, meg is jelenik a főuraktól kezdve a katonákig és a papokig az összes haszonleső. István a katonáknak és a főpapnak még nem mond nemet, de mikor már a főurak is kérik a jutalmat, miközben semmit sem tettek, akkor már ő is besokall, és elküldi őket a fenébe. Kezdődik egy kifejezetten hagyományos stílusban előadott szakasz a darabban. 

24. Halld meg uram, a kérésem

Koppány lánya szeretné eltemetni apját, és egyébként is irgalmat kér a legyőzötteknek. István meg is adná, de a mögötte állók mindenképpen felnégyelést és kemény megtorlást követelnek. A hagyományőrző szakasz azért nem zárja ki, hogy símaszkos, géppisztolyos kommandósok és egyenruhás katonák is jelen legyenek a megtorlást követelők között.

25. Oly távol vagy tőlem

István újra elbizonytalanodik, érzi, hogy bár ő európai országot akart csinálni, de ez a győzelem nem igazán volt méltó az európai civilizált viselkedéshez. 

26. Koppány felnégyelése

Koppányt felnégyelik. Ennek keretében az egységesen felsorakozó népet előbb a papok hatalmas keresztekkel a kezükben kereszt alakban négyfelé választják, majd Koppányt körbeveszik a géppisztolyos álarcosok, aztán a népre fogott gépfegyverekkel és a magasba emelt keresztekkel "megtérítik" a népet. Vagy legalábbis térdre kényszerítik... A papoknak már ennyi is elég... egyelőre.

27. István, a király

Istvánt felesketi a főpap, természetesen előbb az egyház védelmére és szolgálatára, és csak utána, kissé vonakodva jönnek olyan apróságok, hogy akarja-e az ősei igazsága szerint kormányozni az országot. De István sem hagyja magát, amikor az egyház már áldását adta rá, akkor cselesen közli, hogy "Veled, uram, de nélküled!" Még a végén jó király lesz.  De hogyan fogják ilyen mentalitással szentté avatni? Végül értelmet nyer a Szentkorona alakú díszlet is, mert ahogy megtörténik az államalapítás, a korona alsó része azonnal magas rácsként veszi körbe a népet, királyostól, katonástól, papostól. Ha államot akartatok, akkor tudnotok kell, hogy ennek vannak bizonyos keretei, államhatárok, törvények, stb. És ezeket többé senki nem törheti át, hiába jönnek rá azonnal sokan, hogy nem ezt akarták, most már nem menekülhetnek. 

28. Himnusz

Az egyetlen, aki kívül rekedt az "államon", az végül is Géza fejedelem szelleme, aki a Himnusz éneklése alatt végignézi, ahogyan a korona tetejére felkerül a kereszt, ezzel bevégeztetett. Megszületett a modern Magyarország. Talán vannak, akiknek ebben a formában túlságosan is modern, talán kicsit sárgább, talán kicsit savanyúbb, de a miénk. Próbáljuk meg kihozni belőle a legtöbbet, ha lehet.

Szólj hozzá!

Címkék: politika kritika humor király színdarab István

A bejegyzés trackback címe:

https://basa.blog.hu/api/trackback/id/tr545469592

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása